2012. január 27., péntek

Nigella után szabadon...

Egyik kedvenc tv-s sütő-főző sorozatom: Nigella Lawson műsora. Egyszerűen imádom, nem tudok betelni vele. Imádom, ahogy süt, főz egyszerűen, gyorsan, praktikusan és úgy tud beszélni az ételről, hogy legszívesebben felfalnám a tv-t, amikor nézem őt. Ráadásul  mindezt úgy, hogy közben nem modell-alkat. Igaz angliai, tehát néha  olyan alapanyagok kerülnek szóba, amit nehezebben lehet beszerezni, de én sokszor helyettesíteni szoktam hasonlóval. A kedvenc részem a sorozataiban, de azt hiszem főleg a Nigella Bites-ban van ilyen, hogy a végén mindig bevágnak egy esti nassolós részt:))) Nyilván reklámfogás, de akkor is életszaga van, hogy este, mikor már pl a gyerekek is elaludtak mégiscsak visszamegy a hűtőhöz és kiszed belőle ezt-azt, pár falatot, egy szendvicset vagy akármit. Nahát ez velem is előfordul és szerintem még sokakkal. Nem hiszem, hogy ezért nagyon vezekelnünk kéne:)
Sok receptjét elkészítettem már, mert nagyon sok egyszerű és mégis hihetetlenül finom, pazarul lehet tálalni vendégeknek is és mégsem tart órákig a megfőzése.

Most kettőt készítettem el egymás után. Az egyik itthonra magamnak, a másikat névnapi ajándékként.
Az egyik egy croissan-os felfújt, igazi esti nasi. Én egy kicsit megtekertem.... és dupla mennyiséget csináltam...

Kell hozzá: 1-2 db sima croissan vagy hasonló péksüti - az én plusz adalékom egy kisebb kürtöskalács -, ami már megszikkadt egy kicsit. 100 g cukor, 1-2 kanál víz, 125 ml magas zsírtartalmú tejszín ( ez náluk double cream, ami kb hasonló ehhez, de semmiféleképpen nem light ), 125 ml tej, 2 tojás.

A péksütit egy tűzálló tálba szétszedjük nagyobb darabokra. A cukrot a vízzel egy lábosban nagy lángon a tűzhelyre tesszük és kavarás nélkül, kicsit megrázhatjuk az edényt, megvárjuk amíg karamellizálódik. Ezután lezárjuk a gázt és hozzáöntjük a tejszínt, közben már kevergethetjük gyorsan, lehet hogy kicsit összeáll a karamell. Én ezek után raktam hozzá a tejet és még egy kicsit alámelegítettem, hogy feloldódjon a karamell. Utána végleg lezárjuk a tüzet és, ha már kihűlt, 2 kissé felvert tojást adunk hozzá.
Na ezt a keveréket rázuttyantjuk  a szétdarabolt péksütikre, kicsit belenyomkodjuk és 20 perc alatt 180 °C-os sütőben megsütjük. Belül krémes, tetején ropogós lesz......egyszemélyes jóéjt puszi:)))



A névnapi ajándék, pedig házi készítésű csoki-szelet lett.
A neve: Rocky road crunch bar


Hozzávalók: 300 g étcsoki / tejcsoki, 125 g vaj/margarin, 3 tk szirup ( na ez nálam méz volt ), 200 g vajas keksz/ háztartási keksz/ akármilyen keksz, 100g marshmallow/ habcukor


Tök egyszerű: A csokit, vajat, mézet a tűzhelyen, nagyobb lábosban összeolvasztjuk, kb egy fél bögrényit, 1-2 dl-t kiveszünk belőle, a kekszet összetörjük, hogy legyen benne kisebb-nagyobb darab, hozzáadjuk a csokihoz ezt is és a habcukrot is. Összekeverjük. Folpackozott tepsibe egyengetjük. A félretett olvasztott csokikeveréket a tetejére öntjük, eloszlatjuk és betesszük a hűtőbe kb 1 órára. Én este csináltam és másnap reggel kivettem, felszeleteltem. Ez egy családi adag, kiadós, kisebb kockákra lehet vágni.
Csokis is, van benne ropogós rész, a habcukor puha benne és hol fehér, hol rózsaszín:)))


Én egy kis mennyiséget celofánba csomagoltam, és szalaggal átkötöttem. Névnapi ajándéknak nagyon jó, mert mindenki szereti a csokit, nem romlik meg, nem is porosodik:D

3 megjegyzés:

  1. Én is imádom a felfújtakat, kifli felfújtat szoktam csinálni gyümölccsel (befőttel is ) és nagyon tuti! Ha nem gond akkor ezt is elkészítem, kíváncsi vagyok az ízére :))) Köszi!

    VálaszTörlés
  2. A csokis cucc is jónak tűnik, a habcukor az az amelyiket az amerikaiak szalonnasütés helyett sütnek?Azt is fel kell kockázni?

    VálaszTörlés
  3. Igen, azt láttam én is hogy sütik. Én haribosat vettem, az apró volt és nem vágtam össze:)

    VálaszTörlés