- tészta: 50 dkg liszt, 20 dkg cukor, 2 tojássárgája, 1 csomag sütőpor 1,5 dl tej, 250 g vaj
- krém: 10 dkg vaj, 10 dkg cukor, 3 ek rum, 3 ek kakaópor, 3 ek baracklekvár
- tetejére: 2 tojásfehérje, 20 dkg cukor, 10 dkg étcsoki
Folyamat:
- a sütőporos lisztet a vajjal vagy margarinnal elmorzsolgatjuk, amig olyan morzsalék-szerű nem lesz, majd hozzáadjuk a cukrot, a sárgákat és a tejet. Ez pont összeáll majd szép sima tésztává.
- ezt a tésztát 3 kb egyenlő részre osztjuk, egyenént kinyújtjuk vékonyra, hogy kb 30×30 cm legyen és egyenként ki is sütjük. 12-15 perc kell neki közepes 4-es fokozaton gázsütőben. Nem kell megvárni, míg szine lesz.
- ebből az egyiket, ha kihűlt, összetörjük egy edényben és leöntjük 3 dl meleg tejjel, ezt majd fel fogja szívni.
- amíg egyébként sül a tészta a töltelékhez a vajat és a cukrot jól kikeverjük (géppel), majd hozzáadjuk a kakaót, rumot, baracklekvárt és jól összekeverjük.
- ha a másik két lap is hűl már a konyhapulton, a krémet és a tejbe áztatott 3dik lapot összekeverjük egy kanállal.
- vesszük az egyik szimpatikus lapot, rákenjük a krémet, nem baj, ha vastag, csak mindenhol egyforma legyen, majd rátesszük a másik lapot. Körbe lehet vágni a széleket óvatosan, h közben ne nyomjuk ki a krémet, így olyan lesz, mint a cukrászdákban:)
- a 2 tojásfehérjét pici cukorral, géppel keméyn habbá verjük.
- közben tűzre rakunk egy félig vízze teli kislábost, ha már forr a víz, rátesszük az edényt, amibe a hab van és a cukrot hozzáadva géppel legalább 4 percig verjük a gőz felett.
- ez idő alatt lehet majd látni, hogy teljesen fényes lesz a hab és elolvad benne a cukor.
- a végén ezt a habot rákenjük a süti tetejére. Ragadni fog!
- a csokit megolvasztjuk, rácsorgatjuk a habra és késsel vagy villával elkezdjük finoman összekuszálni a habbal. Csak úgy szabadon, nem kell h egynemű legyen, inkább hullámos, még a tetejét sem kell lesimítani.
- Végül hűtőbe rakjuk, összeérni.
Útközben már nyalakodtam és a részek külön-külön finomak voltak, de egyben csak szerintem kb 1 óra múlva fogom megkóstolni:)
A műveletek között, pl amikor a lapokat vártam h megsüljenek, mert csak 1 tepsim van, ami jó volt hozzá, addig előkészítettem az ebédet. Tepsibe raktam 4 csirkecomb felsőt, kruplit, megfűszereztem és a 2dik lap sütésekor bedobtam mellé a sütőbe alulra.
Közben olvastam: Dallos Sándor Munkácsy életéről szóló könyvét. Mivel tegnap nekiduráltam magam, hogy megnézem végre a Nemzeti Galériában a Munkácsy Krisztus-trilógia kiállítást. Nagyon régen szerettem volna már látni a képeket, amikről eddig csak olvastam és max a könyvbeli képeket láttam belőle. De így élőben, hihetetlen élmény a 3 hatalmas képekt együtt látni. Nem igazán vagyok hívő ember, de az ő képeiben az a szép, hogy nem is igazán oltárkép, ne mű-áhitat. Ha az ember belegondol, hogy ezeket a Mester több, mint 100 éve festette és persze sokan vigyáztak rá, de még mindig gyönyörű. A többi, megtekinthető képről nem is beszélve.
A 2 két kötetet már vagy 50szer elolvastam:)))
...na ebből sem jut majd... szerdára tuti megeszitek az egészet... :D
VálaszTörlésKedves Ed lánya, gratulálok a blogodhoz, a receptet tuti kipróbálom!
VálaszTörlésKöszönöm az olvasói regisztrációd, mindig szívesen látlak!
Reiner Rita
Na de kérem, ne legyünk ilyen pesszimisták:) hisz mondtam, hogy majd viszek órára Anita:))
VálaszTörlésKöszönöm szépen Rita, próbálok rendszeres lenni:))
VálaszTörlés