2011. szeptember 13., kedd

Kelkáposzta

Kelkáposztából elég sok finomságot lehet készíteni, édeset és sósat is. Nekem több kedvencme is van: káposztás tészta édesen, Teri néni féle káposztás rétes (nála nem csinálja jobban senki), éééééééés a Rakott kel. Sok sok tejföllel:) A gimis menzán én mindig csak a tejfölös részeket ettem le róla. Finom volt ott minden, de hát ugye mindig hiányzott a több tejföl, máshoz a több lekvár, több porcukor stb. Anyukám mindig megkérdezte, mikot hazaértem, hogy mi volt az ebéd. Én meg "valamilyen leves és rakott kel", vagy " valamilyen leves és bácskai rizses húsi". Szóval már kívülről tudta, hogy a leves az valamilyen leves, mert azt sosem ettem meg, vagy nem vettem el. Kivéve persze a gulyáslevest, mert azután csak bukta vagy pite volt.

Na de visszatérve a rakott kelre: ez nem egy 1 edényes 20 perces étel, viszont szervezéssel nem igényel 50 féle edényt és 2 órás mosogatást:) és közben egy-két dolgot el is intézhetünk otthon.

Hozzávalók: 1 fej kelkáposzta, 1 fej vöröshagyma, kb fél kg darálthús, fél tejeskávés bögre rizs, só, bors, 2-3 pohár tejföl, pirospaprika.

Először is a kelkáposztát leveleire szedjük, megmossuk, a torzsát kivágjuk és a vastagabb levélnyeleket is kiszedjük. Sós vízben feltesszük főni, hogy megpuhuljanak a levelek. Ez kb 20-25 perc.
Utána a fél bögre rizst, kevés olajjal összekeverjük egy másik lábosban. Majd kb 1,75szörös vizet adunk hozzá, megsózzuk és lefedve főni hagyjuk. Én azért mérem bögrével, mert úgy könnyebb kimérni a vizet hozzá. A fél tejeskávés bögre elég úgy 2-3 személynek. Tehát ha pl fél ilyen bögre rizst mérünk, akkor kb 1 bögre víz kell hozzá. Ennek is kb 20 perc kell míg magába szívja a vizet és megfő a rizs.

Közben van 20-25 percünk mást csinálni.....

Aztán kevés olajon megpároljuk az apróra vágott vöröshagymát. Hozzáadjuk a darálthús, sózzuk, borsozzuk, kicsi pirospaprikát is tehetünk hozzá. Kevés vizet adunk még alá, ha elfőtt a saját leve. És ezt is hagyjuk rotyogni, amíg megfő. Közben persze kóstolgatjuk.

Ha megpuhultak a káposztalevelek, leszűrjük és hagyjuk kicsit hűlni.
Előkészítjük a kiszemelt tepsit és kiolajozzuk, bekapcsoljuk a sütőt úgy 5-6os fokozatra, ha gázsütő. Azt hisem az kb 200 fok.

És elkezdjük építeni a rakott kelt: alulra kerülnek a levelek, hogy kicsit fedjék egymást és peremet is adjanak. Majd egy réteg húsos ragu, rá egy réteg tejföl, megint levelek, megint ragu. Ez így megy amíg el nem fogy a ragu. A tetejére kelkáposztalevél kerül és pirospaprikás tejföl, ami majd széepn megpirul  a tetején. Nekem két réteg szokott kijönni.

Majd ezt betolom a sütőbe úgy fél órára. És kész. Használtunk 3 edényt, 1 szűrőt, 1 fakanalat, 3 evőkanalat. És majd a végén a kiszedéshez egy kiszedőlapátot:)))

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése