2011. február 24., csütörtök

Rendelés



Bratyóm néha fellázad és "követeli", hogy készítsek sütit vagy más kaját. Mindketten erősen hajlunk a régi, egyszerű házikosztra. Ma főztem neki és Áginak krumplis tésztát jó sok kolbásszal, ezt gondolom nem kell leírnom hogyan készül. De ráböktek egy sütire a Nők Lapja Konyából és mivel szabadnapos vagyok, megcsináltam.
Általában egyszerűbb sütiket szeretek készíteni, de néha bevállalok macerásabbakat is.
Ez pedig egy csokis tölttelékű piskóta torta tejszínhabbal, karamellel és mandulával.
Hát nem hangzik jól?!!!:)))

Szóval 4 tojásból 4 ek cukorból 6 ek sütőporos lisztből piskótát sütöttem egy kerek, kapcsos formában 180 °C-on.
Amíg sült összeraktam a krémet: kicsit felmelegítettem 1,5 dl tejszínt, hozzáadtam 3 db 100 g-os táblás tejcsokit vagy étcsokit. Ha összeolvadt és elkevertük, akkor beledarabolunk 50 g vajat vagy margarint és ezzel is jól összekeverjük. Majd hagyjuk a konyhapulton kihűlni.
Ebből szerintem, ha beraknánk a hűtőbe, később tuti golyókat lehet formázni és kakaóba, darált mogyoróba vagy kókuszreszelékbe lehet forgatni.

Visszatérve a tortára: a karamellmártás sem nehéz: kell egy teflonos edény, nyeles, ebbe 15 dkg cukrot rakunk és közepes tűzre rakjuk. Nem kell kavargatni, azért jó ha nyeles az edény, mert így néha megfogja az ember és ráz rajta egyet. Ha már az egész cukor barnára olvadt kb 1 dl tejszínt kell hozzáadni. Ekkor hirtelen megindul és sisteregni kezd, picit le kell húzni a tűzről, me különben kifut, mint a tej. Kicsire lehet venni a lángot is. Ezzel egy kicsit összerázzuk. Lehet még rakni bele 50g fehércsokit is. Ha ez is beleolvadt, kész:)

Na most az összeállítás:
Megvártam, amíg a piskóta kihűlt. Nem lett nagyon magas, de azért ketté tudtam vágni.
Tortalap alja + rá a csokikrém fele + torta másik lapja + csokikrém másik fele + 2,5- 3 dl felvert habtejszín (habfixálóval) oldalára is mehet. A recept szerint az oldalát beszórjuk mandulalapokkal, de én ezt kihagytam. A tetejére szórta jó sok pirított, tört mandulát és Rácsorgattam a karamell szirupot.
Majd a hűtőbe raktam. Azóta már ettem egy szeletet. Nagyon finom lett:)))

A karamell szószból maradni fog kb 1,5 dl. Én ezt pillanatnyilag egy bögrébe raktam, mert úgy majd be lehet rakni a mikróba, ha később kell pl fagyihoz, tejbe, más sütihez. De akár bonbont is lehet készíteni belőle, olyan igazi foghúzósat:)

Kérdésekre szivesen válaszolok, ha kihagytam valamit.

Közben meg a Praktika újságban találtam egy tök jópofa dolgot: zokniból malackát készíteni:))
Úgyhofy ma reggel amikor bevásárolni mentem a sütihez, vettem pici zoknikat egy "külföldi" boltban. Meg is kérdezték, hogy mekkora picire lesz.... nem vallottam be h kreatívkodni szeretnék belőle....
Ma megpróbálom azt is megcsinálni, van fehér zoknim, egyszer kaptam, de soha nem hordok fehér zoknit.
Sőt kaptam lábtyűt is...egyet kipróbáltam, nekem nem jött be....ha az ember kitömö és az összes lábujjra szemeket ragaszt vagy varr elég vicces lények születhetnek:)))

Mára ennyi. Ha sikerült következőleg képeket is rakok fel:)

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése