2010. május 28., péntek

majdnem első pogácsám


azért majnem első mert már próbálkoztam pogácsával és nem jött össze. Az első ehető finom pogácsa MA jött össze. Mégpedig tepertős pogi:))
ezek után leszögezem: lehet h valakinek beválik a szárított élesztő, de nem nálam nem működik. Így eztán én inkább maradok a hagyományos rendes élesztőnél, amit felfuttatunk, begyúrunk, kelesztünk. Én egyébként is szeretem nézni, ahogy kel a tészta, mert az mutatja, hogy már félig sikerült. Még az állagát is imádom, mikor ki kell szedni a tálból és olyan szivacsos, levegős:)) A párom egyébként is megeszi, ha nem figyelek oda. Megeszi a jó kis budafoki élesztőt csak úgy simán... nekem furcsa, de az tény h jót tesz a szervezetnek. Mondjuk ő a vajat és a margarint is megeszi önmagában, meg a nyers tésztát... Ez viszont azért jó pl, mert itt a poginál is ő ellenőrizte h elég sós-e. Ugyanis a mai sók, mintha kevésbé lennének "erősek". Arra gondolok h a régi recepteknél az 1 mokkáskanál só, most legalább 2 kell h legyen, különben nem érez az ember semmmit. De ugyanez igaz a cukorra is, a gáz minőségéről nem is beszélve...

Na de visszatérve a pogimra: receptből csináltam(nem vagyok olyan zseni, aki magától tud recepteket:)) szóval Frank Júlia: Süssünk, süssünk valamit! c. könyvéből készítettem. Már sütöttem belőle lekváros buktát, az is nagyon finom lett. Annak idején én vettem anyukámnak, szerintem anyák-napjára, mert az elején eléggé kisiskolás írásom van:))
Eredetileg libatepertős pogi recept, de én sima malactöpörtyűt raktam bele. Lehet venni ilyen daráltat tégelyben kb 250 gr-os. Van fokhagymás meg vöröshagymás is. Én önmagában is szeretem pirítóson, vagy sima kenyéren paprikával, paradicsommal. Kicsit azért vigyázva kell enni, mert ropogós részek is vannak benne:))
Kellett hozzá 35 dkg list, 20 dkg tepertőkrém, 2 dkg friss élszető, 2 ek tejföl (itt felejteni kell a light-ot), 2 tojássárgája, 1 tk só, 1 mokkásk bors, tojás a kenéshez.
Namost kevés lanygos tejben felfuttatjuk az élesztőt, pici cukorral, amikor kezd jó hólyagos lenni, akkor hozzáadom a tálba tett többi hozzávalóhoz. Nekem elég hamar összeállt és le is szedte a kezemről a tésztát. Nem kellett sokáig gyúrogatni. Utána lisztezett deszkára kell rakni, kinyújtani aztá 4rét hajtani - tehát félbe, aztán megint félbe. 30 percig pihentetni, aztán ezt a hjtogatás-pihentetés még kétszer. Utána már csak kb 2 centisre kell kinyújtani, én késsel még be is kockáztam, kiszaggatni, lekenni tojással. Előmelegített forró sütőben kb 20 perc alatt megsül. Szépen felemelkedik, lehet h egyik másik el is dől. De nagyon finom lesz. Én egyből megettem vagy 5öt egy nagy bögre teával, de pazar lehet egy jó kis bablevessel is....

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése